Till Prima Vård

Vaccination TBE

TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar. Om du har otur kan ett enda fästingbett ge dig TBE, fästingburen hjärninflammation. Idag finns det ingen medicin mot sjukdomen, men som tur är finns det vaccin som skyddar. Du bör vaccinera dig mot TBE om du ska vistas i områden där TBE-viruset finns. Vi hjälper gärna dig, både som företags- och privatkund.

Mitt vaccin

Vi samarbetar med Mitt vaccin som är ett digitalt vaccinationskort. Via appen Mitt vaccin kan du få enkel tillgång till din vaccinationshistorik och påminnelsefunktion.

Hur ofta ges TBE-vaccin?

Vid grundvaccination ges vaccinet vid tre tillfällen under ett år. De två första doserna ges med 1 månads mellanrum och den tredje dosen ges 5-12 månader senare (denna dos ges med fördel påföljande vår). För att behålla skyddet behöver du ta en påfyllnadsdos vart tredje till femte år.

Sänkt åldersgräns för extra vaccindos – nu från 50 års ålder

En extra vaccindos, det vill säga 4 doser i grundschemat, rekommenderas numera till personer äldre än 50 år samt till individer med nedsatt immunförsvar.

Bor du eller vistas du i något TBE-område?

På Fästing.nu finns kartor som visar de regioner där det har rapporterats TBE-fall under de senaste åren samt mer info om fästingar, TBE och vaccination.

Till Fästing.nu

Skydda dig mot fästingbett

Du kan till viss del skydda dig mot fästingbett. Här är exempel på vad du kan göra:

  • Ha på dig stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i områden där fästingar finns.
  • Ha mörkt färgade kläder på dig. De drar till sig färre fästingar än ljusa kläder. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

 

Kontakta oss för att boka din TBE-vaccination

Prenumerera och få tips om arbetsmiljö och hälsa!